Kaland és Tanulás-EVS projekt

TÁRSFINANSZIROZÓ AZ EURÓPAI UNIÓ ERASMUS+ PROGRAMJA

A projekt célja 8 fiatal személyes és szakmai fejlesztése egy nemzetközi környezetben, ahol megadtuk nekik a lehetőséget sok elméleti és gyakorlati tudás összegyűjtésére a különböző munkaterületekről. Az önkéntesség befejeztével hatékonyabb munkaerővé és aktívabb állampolgárokká váltak saját közösségeikben.

Projekt időtartama: 2018. április-2020. március

Eredetileg 2 egyenként 12 hónapos periódust terveztünk 3-3 önkéntes számára, de az élet felülírta a terveinket. Összesen 8 fiatalt fogadtunk, akiknek egy része 11-12 hónapot töltött velünk, más része 8-9 hónapot, míg némelyek 6 hónapot.

Partner országok: Magyarország, Németország és Moldovai Köztársaság

Résztvevők profilja:

 • 20-30 év közötti fiatal
 • jó angol kommunikációs készség (szóban és írásban)
 • magas motivációs szint a projektben való részvételre és elkötelezettség, hogy 12 hónapot egy külföldi országban éljen
 • érdekelődik az outdoor módszertan, az ifjúsági munka iránt (vagy már rendelkezik ilyen tapasztalattal)
 • nyitott a fizikai és szellemi kihívásokra, kalandos tevékenységekre
 • nyitottság jellemzi, szeret emberekkel/gyerekekkel dolgozni
 • jó fizikai kondícióban van

 Az önkéntes feladatai:

 • segédkezni a programjainkon (gyerekekkel és fiatalokkal dolgozni)
 • megismerni, majd segíteni az alkalmazottakat munkájuk elvégzésében ( projekt menedzser, könyvelő, program koordinátor, PR, központ koordinátor, szakács, takarító személyzet, felszerelés menedzsment, logisztika, bevásárlás)
 • segíteni a munkatársakat különböző események megszervezésében
 • interaktív bemutatók iskolákban az önkéntességről, az Erasmus+ programról és az OBR programjairól
 • Blog bejegyzések írása

Információs levél és felhívás:

https://www.facebook.com/groups/YouthOpportunitiesHungary/search/?query=Kinga&epa=SEARCH_BOX

 https://www.facebook.com/outwardbound.ro/photos/a.319003981445002/2301176079894439/?type=3&theater

 https://www.facebook.com/outwardbound.ro/photos/a.319003981445002/2032792886732761/?type=3&theater

Projekt leírása és eredményei:

A projekt célja volt, hogy szembeszálljon a fiatalokat érintő munkanélküliséggel azáltal, hogy fejleszti az önkénteseket személyes és szakmai szinten is. A projekt végére a fiatalok magasabb önbizalommal és kitartással rendelkeztek, tudatosították saját készségeiket, képességeiket és erősségeiket. Mindezek segítik őket, hogy jobban megállják helyüket a munkaerő piacon és megtalálják a számukra megfelelő munkahelyet. Hazatérésük után aktívabb állampolgárokká váltak saját közösségeikben.

Az önkéntesek többnyire Szovátán végezték feladatukat, ahol az outdoor programjainkat tartjuk egész évben és ahol a nemzetközi ifjúsági központunkat működtetjük.

Az önkéntesek fejlődtek az ifjúsági munkában és az outdoor módszertanban azáltal, hogy sok helyi fiatalnak szóló programon részt vettek asszisztensi szerepkőrben. Kipróbálták a szellemi munkát, mint például a projektmenedzsment, és segítettek a fizikai munkában, mint a főzés, a takarítás, a felújítás. Lehetőségük voltak különböző tréningeken is résztvenni: oktatók képzése,technikai tréningek (mászás, biztosítás, vízi tevékenységek, expedíció). Meglátogatták Románia több csodálatosan szép helyszínét és rengeteg kulturális eseményen vettek részt.

Azalatt az idő alatt, amit nálunk töltenek, egy intenzív önfejlődésen mentek át a fiatalok. Többféle készséget és képességet gyűjtöttek össze:

– szakmai készségek a csoportokkal való munkában: tevékenységek facilitálása, tevékenységek feldolgozása, csoport dinamika, egy program megtervezése, levezetése és értékelése.

– technikai készségek: kötélkerti tevékenységek irányítása, kajakozás, kenuzás, nyílt tűzhely készítése, éjszakai menedékhely kiépítése expedíció alkalmával, tájékozódás a természetben, túrázás, sziklamászás, elsősegély

-szociális készségek: életvitelük menedzsmentje, tervezés, döntéshozatal, kommunikáció, együttműködés, konfliktuskezelés, kezdeményezés és tanulás minden egyes helyzetből

Az önkéntesség fejlesztette a résztvevők angol, magyar és román nyelvi készségét, rugalmasabbakká váltak, és tudatosabbak lettek a saját és mások kulturális és nemzeti értékei iránt.

Itt olvasható az önkéntesek blogja:

Anna, Júlia, Christiane: https://annak524.wixsite.com/outwardbound

Marie: https://beabee.home.blog/

Viki: http://vikionevs.simplesite.com/441981943

 

Fotók az önkéntesek tevékenykedéséről:

https://www.facebook.com/pg/outwardbound.ro/photos/?tab=album&album_id=2228441307167917&__tn__=-UC-R