Generation Europe

A projekt célja: az aktív állampolgárság előmozdítása minimum 150 európai fiatal körében. Hozzájárulunk egy magabiztos és befogadó európai polgársághoz.

Projekt időtartama: 2018-2020

Partner szervezetek:  Outward Bound Romania

ParkHaus Oberhausen Germany

MTU NTM Estonia

A projektet az Európai Unió Erasmus+ programja és a Német kormány támogatja.

Projekt leírása:

A teljes projekt a németországi IBB ifjúsági szervezet koordinálása alatt működi. A projekten belül létrehozott ifjúsági hálózat 30 partnerszervezetet ölel fel 15 különböző Európai országból. Partnerségenként 3-3 szervezet vesz részt, amelyből egy német szervezet és 2 másik európai országban tevékenykedő szervezet. A mi esetünkben a projektben Németország, Észtország és Románia vesz részt. Minden országból 9 fiatal és 3 csoportvezető tevékenykedik folyamatosan helyi és nemzetközi szinten.

Nemzetközi szinten évente van egy-egy 10 napos ifjúsági csere a fiatalok számára, amelynek célja a fiatalok képzése az aktív állampolgárság tematikában és egymás támogatása. Az első programra 2018. októberében került sor Németországban, ahol az ismerkedés mellett a demokráciával és az emberi jogokkal foglalkoztak a fiatalok. A program után készült élménybeszámoló itt olvasható: https://www.e-nepujsag.ro/articles/europai-nemzedek-ifjusagi-program?fbclid=IwAR1M3ASVe1UE8kZu07p8m9_5erO3P7Gtzspk2uhn1j1B9L3LcatSKOaF1zI

Az idei ifjúsági csere Szovátán lesz az Outward Bound Románia Ifjúsági Központjában, augusztus 14-25. között. A fiatalok alaposan megvizsgálják saját és egymás helyi projektjeit, új ötleteket adnak egymásnak a kivitelezésben és támogatják egymást a fejlődésben. Az augusztus 23.-ai napon pedig bemutatják helyi projektjeiket a nagyközönségnek (média, civil szervezetek, politikusok, diákok) is Marosvásárhelyen. Emellett részt vesznek egy 2 napos expedíción, ami a felelősségvállalásban és a kezdeményező készségükben fogja megerősíteni őket, lesznek szakmai műhelyek a lobbyzás technikáiról, civil aktivizmus lépésiről a kötélkerti tevékenységek során önbizalmukat erősítik, a kulturális estek és kirándulások során betekintést nyernek egymás kultúrájába.

A projekt nemzetközi szinten, 2020 nyarán Észtországban folytatódik, ahol a fiatalok megvizsgálják megvalósításaikat, eredményeiket, elemzik erősségeiket és gyengeségeiket és a következtetések levonása után jövőbeli terveket szőnek.

Helyi szinten minden csapat beazonosít egy helyi közösséget érintő problémát és a civil aktivizmus lépéseit alkalmazva megpróbál erre megoldást találni. Bátorítjuk a fiatalokat a politikusokkal és más döntéshozókkal való együttműködésre.  A romániai résztvevők a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai, akik nagyon lelkesen és aktívan vetették bele magukat a munkába és célul tűzték ki, hogy segítik iskolatársaikat a pályaválasztásban. A német fiatalok helyi szinten egy zenei fesztivál szervezését tűzték ki célul míg az észt fiatalok egy Youth Hostel létrehozásával fognak foglalkozni.

Fotók: https://www.facebook.com/pg/outwardbound.ro