There is more in you -Capacity Building proiect – 2020-2022

Co-finanțat de: programul Erasmus+ al Uniunii Europene.

“Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.”

Ţări participante: România, Belgia, India și Brazilia

Organizații partenere:

  • Outward Bound Romania
  • Outward Bound Belgium
  • Outward Bound India Himalya
  • Outward Bound Brazil

Scopul general

Scopul proiectului este de a transfera conceptul de educație outdoor și de a împărtăși cele mai bune practici despre influențele pozitive ale metodei asupra tinerilor șomeri pentru lucrători de tineret.

Obiective specifice sunt:

Obiectivul 1: creșterea capacității în lupta împotriva șomajului în rândul a celor 20 de lucrători de tineret și sprijinirea lor în declanșarea unor schimbări pozitive în viața tinerilor dezavantajați, prin transferul de cunoștințe teoretice și practice despre educația outdoor, concentrându-se pe tinerii șomeri, în cadrul unui curs de 14 zile.

Obiectivul 2: împuternicirea acelor 30 de tineri dezavantajați, care vor participa la schimburile de tineret de 10 zile, cu abilități și competențe sociale / de viață cu scopul de a deveni mai încrezători în depășirea barierelor din cariera lor profesională.

Obiectivul 3: extinderea posibilităților pentru tinerii șomeri de a interacționa și de a construi legături cu tinerii manageri din domeniul afacerilor, în cadrul unui schimb de tineri de 10 zile.

Obiectivul 4: creșterea capacității ONG-urilor și a părților interesate relevante, altele decât partenerii de proiect, de a opera la nivel internațional și de a împărtăși bune practici cu privire la lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor.

 

Acţiunile programului:

 

  1. DEMARAREA PROIECTULUI

A avut loc în Lustin, Belgia în perioada 08-13.02.2020, cu prezența a 2 reprezentanți ai fiecărei organizații partenere.

Scopul întâlnirii a fost construirea echipei de manageri de proiect, care au fost responsabili de organizarea/implementarea întregului proiect, cunoașterea mai profundă a ideii/obiectivelor/programului/grupului țintă a proiectului și regulile și posibilitățile oferite de Programul Erasmus+.

Participanții și-au prezentat organizațiile și metodele lor specifice, au avut parte de o provocare în echipă (speologie), au discutat mult despre detaliile proiectului, au planificat evenimentele viitoare, au vizitat Agenția și Parlamentul UE la Bruxelles și au făcut schimb de cultură.

Rezultatul acestui eveniment a fost că organizațiile partenere au construit o rețea mai puternică, și-au format o idee clară despre detaliile proiectului și au dezvoltat o comunicare și cooperare eficientă.

Fotografii:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.6226233114055363&type=3

 

  1. TOT-FORMAREA INSTRUCTORILOR

A avut loc în Sovata, România în perioada 9-24.03.2022, cu prezența a 5 traineri începători din fiecare țară parteneră. Programul a fost implementat de către 2 traineri seniori din partea Outward Bound Belgium, responsabili pentru partea de soft skills și 2 traineri seniori + 2 persoane de suport din Outward Bound Romania, responsabili pentru partea de hard skills.

Scopul programului a fost creșterea capacității a 20 de lucrători de tineret în lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor și sprijinirea acestora în declanșarea unor schimbări pozitive în viața tinerilor dezavantajați, prin transferul de cunoștințe teoretice și practice despre educația outdoor, cu accent pe tinerii șomeri.

Elementele programului au fost: cunoașterea reciprocă și team building, metoda de învățare expediționară în teorie și în practică, drumeții, orientare, dormit afară, debriefing, meta debriefing.

Principalele rezultate ale programului au fost: lucrători de tineret bine pregătiți pentru organizarea de programe de dezvoltare mai diverse și mai eficiente pentru tinerii șomeri, abilități hard dezvoltate (organizarea în siguranță de programe mai lungi bazate pe expediții), abilități soft dezvoltate (competențe de facilitare, debriefing, cooperare).

Fotografii despre program:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=outwardbound.ro&set=a.6226261054052569

Video despre program: 

 

 

  1. SCHIMB DE TINERI 1-2

Schimburile de tineri au avut obiective, grupuri țintă și rezultate similare, numai perioada și locația au fost diferite. Primul YE a fost organizat în Campos do Jordao, Brazilia în perioada 3-14.05.2022. Al doilea YE a fost organizat în Rishikesh, India în perioada 16-27.11.2022.

Grupul țintă al programelor au fost tineri șomeri, lideri de grup și tineri manageri din fiecare țară parteneră și 2 experți care au mentorat echipa de formatori.

Cele două schimburi de tineri au avut scop dublu. Pe de o parte, formatorii/lucrătorii de tineret și-au pus în practică învățăturile de la TOT-ul din martie, pe de altă parte, tinerii șomeri și-au dezvoltat competențe cheie, spiritul de inițiere, iar ca rezultat în viitor vor fi mai încrezători și își vor găsi locul potrivit pe piața de muncă.

Elemente de program: team building, activități culturale, activități de rezolvare de probleme, expediție pe munte și pe apă, pregătire pentru viitor.

Rezultatele programelor: creșterea stimei de sine în rândul participanților, conștientizarea propriilor valori și competențe, încurajarea de a lua inițiativa și de a accepta provocări, minte deschisă și gândire pozitivă, dezvoltarea diferitelor competențe cheie. Mai mult, tinerii s-au pregătit să intre pe piața muncii cu încredere și perspectivă.

Tinerii au avut contact personal cu unii factori de decizie (tineri manageri) din companii și au obținut o perspectivă valoroasă asupra mentalității și culturii lumii corporatiste.

Fotografii despre program:

-YE în India: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.6107735182571824&type=3

-YE în Brazilia: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5521452731200075&type=3

Video India:

“O Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru elaborarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi trasă la răspundere pentru orice utilizare a informațiilor conținute în aceasta.”

Video Brazilia:

 

 

 

  1. CONFERINȚA COMPASS

Acțiunea s-a desfășurat în 3 părți diferite ale României. Partea outdoor la Rimetea, ziua porților deschise a conferinței la Târgu Mureș și partea de închidere a proiectului la Sovata. Perioada a fost: 7-12.12.2022.

Obiectivul acestei acțiuni a fost de a împărtăși bunele practici, de a împărtăși designul programului special, de a prezenta materialul promoțional audio-vizual și de a dezvolta capacitatea ONG-urilor și a firmelor  în utilizarea educației outdoor cu echipele și grupurile țintă.

Din fiecare organizație parteneră au participat 5 persoane, care s-au implicat activ în proiect (responsabili de proiect, formatori și tineri). La ziua porților deschise au fost prezente 21 de persoane din afara parteneriatului.

Rezultatul conferinței a fost diseminarea proiectului și capacitatea dezvoltată a ONG-urilor și companiilor prezente de a coopera mai des și mai eficient și de a utiliza metodologia educației outdoor în activitatea lor profesională de zi cu zi.

Fotografii despre program: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.6133556426656366&type=3

 

Rezultate după evaluarea întregului proiect:

  1. Nivel organizaţional:

– consolidarea cooperării în rețeaua OB Internațional

– inspirație nouă și învățare reciprocă

-experiență intercontinentală

 

  1. Nivelul formatorilor:

– Colaborare cu formatori din diferite școli OB

– Împărtășirea bunelor practici

– Perspectivă asupra mediilor culturale din afara Europei

– Noi abilități hard și soft dobândite, cunoștințe noi  dobândite

– Experiență internațională acumulată

– Consolidarea rețelei profesionale

 

  1. Nivelul participanților:

– Posibilitatea de a crește într-un mediu internațional

– Schimb cultural

– Competențe cheie, abilități personale și profesionale dezvoltate