GENERATION EUROPE – THE ACADEMY
- Scopul general al proiectului este promovarea cetățeniei active în cadrul minimum 600 de tineri din Europa. Contribuim la o cetățenie europeană încrezătoare și incluzivă.Perioada proiectului: 2021-2025Parteneri: Outward Bound Romania
ParkHaus Oberhausen Germany
MTU NTM EstoniaProiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+ și de Guvernul Germaniei.
Descrierea proiectului:
Proiectul întreg este coordonat de organizația de tineret Internationales Buildungs- und Begegnungswerk e.V. ( IBB) din Germania. Rețeaua de tineret înființată în cadrul proiectului este compusă din 45 de organizații din 14 diferite țări Europene, în cadrul de 15 parteneriate. Fiecare parteneriat este compus din 3 organizații partenere, dintre care unu este din Germania iar cele două din alte țări europene. În cazul nostru, țările partenere sunt Germania, Estonia și România. Din fiecare țară 8-12 tineri și 3 lideri de grup lucrează la nivel internațional și la nivel local. Tinerii din trei țări colaborează continuu pe o durată de trei ani pentru a se implica în societate.
Ei identifică problemele locale și se sprijină reciproc pentru a le rezolva. Împreună, contribuim la o cetățenie europeană activă și incluzivă.
La nivel internațional în fiecare an este organizat un schimb de tineri de 10 zile, scopul căruia este dezvoltarea tinerilor în tematica cetățeniei active și oferirea sprijinului reciproc. Primul program a fost organizat în Germania, Oberhausen, unde tinerii din cele trei țări au făcut cunoștință și au învățat despre democrație și despre drepturile omului.
Anul acesta organizăm schimbul de tineret la Sovata în Centrul de Tineret Outward Bound Romania în perioada 23 iulie-2 august. Tinerii se reîntâlnesc, își dezvoltă abilitățile de rezolvare a sarcinilor, analizează în profunzime propriile proiecte locale și proiectele locale ale celorlalți și vor veni cu idei noi, sfaturi despre implementarea proiectului local, iar la final își finalizează planurile de acțiune locale. Pe 31 iulie vor prezenta proiectele locale publicului larg (politicieni, profesioniști, reprezentanți ai presei) din Tîrgu Mureș.
În 2024 va avea loc ultimul schimb de tineret în Estonia, tema programului este evaluarea implementării planurilor de acțiune locale și evaluarea cooperării pe parcursul celor 3 ani, pregătirea pentru viitor.
La nivel local fiecare grup național identifică o tematică sau o problemă relevantă la nivelul comunității locale și cu folosirea pașilor învățați în timpul schimburilor de tineri încearcă să rezolve situația. Pe lângă acestea încurajăm tinerii să coopereze cu politicieni și cu autorități. Participanții din România sunt din Liceul Teoretic Bolyai Farkas din Tîrgu Mureș. Ei au început activitățile locale cu mare entuziasm și foarte activi, obiectivul lor fiind dezvoltarea coeziunii între elevi. Participanții din Germania au stabilit ca scop al proiectului local crearea și distribuirea podcast-urilor în diferite teme care interesează tinerii locali, iar participanții din Estonia vor crea o pagina web pentru muzicieni tineri.
Poze și video:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5887148121297199&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5685844218094258&type=3
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5012721112073242&type=3
https://www.youtube.com/watch?v=XUUm_GBZrxw