> Kötélkert

Kötélkert

 
Mi a kötélkert?

A kötélkert egy olyan ellenőrzött akadálypálya, amely mind egyéni, mind csoportos kikapcsolódásra, és fejlesztésre is használható. Az elemek kábelekből, kötelekből és farönkökből készültek, melyek lehetnek a talaj közelében (alacsony kötélkert), vagy 3-10 méter magasságban felfüggesztve (magas kötélkert). Egy így megépített terep adrenalinnal és izgalmakkal teli élményekre, és ezeken keresztül maradandó változtatásokra ad lehetőséget mind az egyéni, mind a szakmai életünkben.

Mire használható a kötélkert? 
    *      Kalandot és sikerélményt kínál 
    *      Hozzájárul az önmegismeréshez, az önbizalom fejlesztéséhez és a saját határok kiszélesítéséhez
    *      Fejleszti a vezetői készségeket
    *      Hozzásegít a hatékony kommunikáció fejlesztéséhez, stratégai tervezéshez és a döntéshozatalhoz
    *      Hozzájárul az egymásba vetett bizalom, a jó csapatszellem és csapatmunka kialakulásához
    *      Fejleszti a a felelősségvállalást

Ki használhatja?
A kötélkert hatékony felhasználása nem feltételez nagyon jó fizikai erőnlétet. A különböző elemeket 12 és 80 év között bárki használhatja.

A kötélkert elemei:

Mászófal 


A 8 x 4 méteres mászófalon két párhuzamos útvonalon lehet mászni. Az alapcél felmászni a falon a mesterséges fogások segítségével. Annak ellenére, hogy látszólag ez az elem kizárólag egyéni feladatnak tűnik, teljesen megváltozik a jellege, ha a mászót a kollégái biztosítják.

 

 

Párhuzamos gerendák
A párhuzamos gerendák nevű elem két 8 méter hosszú, 3 méter

magasságba felfüggesztett gerendából áll. A gerendák az egyik végében egymáshoz közelebb, a másik végében egymástól távolabb állnak. A tevékenység célja a vízszintesen mozgó gerendákon,  egymást segítve végighaladni. A gerendákon haladó párost a társaik biztosítják hegymászó felszerelés segítségével.
Ezen kötélkerti elem kulcsszavai: felelősség, kihívás, önbizalom és másokba vetett bizalom, a félelem legyőzése, siker.

 

 

 

Jákob lajtorjájaKét résztvevő segít egymásnak felkapaszkodni a Jákob lajtorján
A Jákob lajtorjája nevű elem is páros gyakorlat. Egy 8 méter magas, 2,5 méteres, öt fokból álló létrán kell felmásznia a párosnak, egymást segítve. Az alsó fokok közötti távolság 1,20 méter, de fennebb haladva a fokok között nő a távolság. A mászóknak nem szabad sem a biztosítókötelet, sem a fokokat tartó kábelet megfogni.

 

 

A falEgy csoport tagjai segítik egymást feljutni a fal tetejére.
Egy 4 x 4 méteres fából készitett sima fal, ahol a csoport feladata felmászni és átmászni a falon a túloldalon levő erkélyre minden külső segítség nélkül. Ennek megoldásához a résztvevők csak magukra számíthatnak.

 

 

 

 

Találkozó hajók


Két személy elindul egymással szemben egy 8 méter magasan felfüggesztett gerendán. Menet közben csak egy, a tartóoszlopra kötött kötéllel segíthetik magukat. A gerenda közepén helyet, és kötelet kell cserélniük. 

 

 

 

Trapéz


Mindenki ismeri a cirkuszból a trapézugrást, nálunk ki is lehet próbálni. Fel kell mászni egy 5 méter magas oszlop tetejére, onnan elugrani és elkapni a 6,5 méter magasba felfüggesztett trapézt.

 

 

Biztosítás a Kötélkertben:
Felemerülhet a kérdés, hogy az elemek nagyrészénél egy, vagy maximum két ember dolgozik, és mégis csapatépítő programjaink részei ezek a tevékenységek. A válasz ezen kérdésekre, hogy annak ellenére, hogy egy vagy két fő mászik, őket egy egész kis csapat biztosít, mert minden személyt három másik résztvevő biztosít. Az útvonalak megtétele előtt mindenki résztvesz egy biztosító iskolán, amelyben megtanulja a helyes biztosítási mód csínját-bínját. A Kötélkertben tehát egy elemnél 4 vagy 8 személy dolgozik egyszerre. A biztosító kötelet egy első biztosító tartja és egy másodbiztosító, egy harmadik személy az első biztosítót fogja, hogy a mászó esése esetén a súly ne emelje fel őt a földről.

Miután áttekintették a Kötélkert elemeinek leírását, engedjék meg, hogy emlékeztessük arra Önöket, hogy mindezeket ki lehet próbálni a Szovátai Kötélkertben az Outward Bound Románia tanfolyamain, trénereink minden szükséges tudnivalót és technikát megtanítanak, amelyre szükség van a biztonságos tevékenykedés érdekében.

A kötélkerti tevékenységek feledhetetlen élményeket nyújtanak mindenki számára!