> Éves beszámoló 2012

Éves beszámoló 2012

Jubileumi évet kezdett a romániai Outward Bound
Hótalpakkal és kenukkal a 20-ik évben

Új felszerelésekkel, egyúttal új programokkal bővült az Outward Bound kínálata a közönség felé. Már tavaly kipróbáltuk a kenuinkat a Maroson és a Küküllőn különböző outdoor programokon, de még a Bözödi tavon is élvezhették a résztvevőink a pirosló kisméretű hajókat.

A havas hónapokat sem hagyjuk kihasználatlanul eltelni, így hótalpas expedíciókkal bővítettük a téli outdoor programokat. [http://outwardbound.ro/hu/snowshoes]

Visszatekintve a múlt évünkre a legnépszerűbb program a háromnapos Élmények iskolája volt, amely iskolás csoportoknak szól, és amelyre egész tanévben jelentkezhetnek a kalandra vágyó osztályok. A legsűrűbb időszakot az Iskola másként program hozta, amikor egy hét alatt összesen 217 résztvevőt foglalkoztattunk. Erre idén is sor kerül, már beteltek a helyeink április 1-7. között. [http://outwardbound.ro/hu/elmenyek-iskolaja]

A diákok mellett célközönségnek számítanak a tanítók és tanárok is, és a tavaly év eleji pályázati kiírásunkra, miszerint ingyenes élménypedagógiai képzésen vehettek részt, nagyon sokan reagáltak. Az ország több pontjáról érkeztek sikeres pályázó pedagógusok, szám szerint 58-an élhettek a lehetőséggel. A résztvevő tanárok ezen a játékos képzésen belül megismerkedhettek a tapasztalati tanulás hatékonyságával és módszereivel, jégtörő és problémamegoldó játékokkal bővíthették a módszertani palettájukat, amelyeket saját bőrükön meg is tapasztalhattak. Ilyen típusú képzéseket is egész évben szervezünk. [http://outwardbound.ro/hu/elmenyakademia]

A 2012-es évben összesen 34 iskola volt partnerünk, amiből:

16 marosvásárhelyi
3 kolozsvári
2 csíkszeredai
2 sepsiszentgyörgyi
11 vidéki vagy más helységekből való iskolák: Szeben, Brassó, Bukarest, Ploiești, Nagykároly, Szatmár stb.

És ha már a számoknál tartunk, foglaljuk össze, hogyan is zártuk 2012-őt:

104 tanfolyamot tartottunk
332 programnap alatt
2430 résztvevőnek
21 oktatóval és 8 önkéntessel.

Az előző évekhez viszonyítva kevesebb résztvevőt foglalkoztattunk, több programnap alatt. 2011-ben 334 programnap alatt 2576 résztvevőnk, míg 2010-ben 300 programnap alatt 2570 résztvevőnk volt.

Pályázatok
Azonban komoly jelentőségű pályázatokat sikerült elnyernünk és lebonyolítanunk, összesen 5 EU-s és 1 helyi (Ifjúsági Igazgatóság) pályázatot valósítottunk meg. [http://outwardbound.ro/hu/projektek]

Emellett 13 professzionális tréninget tartottunk cégeknek és szervezeteknek.

Csapatunk
Oktatóink, önkénteseink folyamatosan képezik magukat, tavaly több külföldi outdoor tréningen vettek részt (zárójelben a tréningek száma): Észtország (1), Németország (1), Szlovákia (1), Hong Kong (1), Magyarország (5), Bulgária (1).

Bázisok
Szovátai központunk mellett újabb helyszínnel bővültünk, áprilistól Brassó mellett, Alsótömösön is szervezünk outdoor tanfolyamokat. Egyelőre jóval kevesebb igénylés van a brassói, mint a szovátai helyszínünkre, de folyamatban van a brassói régió kihasználtságának fejlesztése.

Tervek
Hosszú távú terveink közé tartoznak a már létező kapcsolataink fenntartása az ügyfeleinkkel, partnereinkkel, valamint a közeljövőben az új típusú tanfolyamainkkal újabb iskolákat, cégeket és szervezeteket szeretnénk bevonzani.

Programjainkról a szervezetünk honlapján [http://outwardbound.ro], a hivatalos facebook oldalunkon [http://www.facebook.com/outwardbound.ro] vagy a hírlevelünkre való feliratkozással lehet értesülni.

A 20-ik születésnapot méltóképpen igyekszünk megünnepelni egy szimpózium szervezésével, amelyre az összes európai Outward Bound szervezet képviselőit meghívjuk. Az eseményre novemberben kerül sor és 10 Outward Bound szervezettől illetve 2 másik külföldi partnerszervezettől várunk vendégeket. Természetesen vendégeink lesznek az itthoni leghűségesebb partnereink, támogatóink is.