> Proiecte / / Hagyományőrző tábor

Hagyományőrző tábor

GYIA logoncsszi logonefmi logo

Ez a program a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatásával és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Hagyományőrző, népi testkultúra tábor

"Ősi hagyományaink nyomában"

Célcsoport: 14-17 évesek
Meghirdetett periódus: 2014. augusztus 25-29.
Helyszín: Szováta, Outward Bound Ifjúsági Központ 
Részvételi hozzájárulás: 150 lej (az ár tartalmazza a programot, felszerelést, kellékeket, szállást és teljes ellátást)

Nézd meg a fényképeket a legutóbbi táborainkról!

Ijaszati felszereléseket készítettünk el, és kipróbáltuk a célbalövést.  Ostorfonas a hagyományőrző táborban 2014
                                   2013                                                                     2014

Táborunk fő célja, hogy a résztvevők ismerkedjenek meg hagyományainkkal, gyökereinkkel és a mozgásban gazdag, egészséges életmóddal. A megszokott élménypedagógia elemek mellett hangsúlyt kap a táborban őseink életmódjának, harcmodorának, kultúrájának megismerése és gyakorlása is. A program olyan érdekes és élménydús tevékenységet kínál a résztvevőknek, amely fejleszti a személyiségüket és az öntudatukat.

Célkitűzéseink: 
- a magyar hagyományok felelevenítése
- ismerkedés a népi testkultúrával
- őseink hagyományos fegyvernemeinek és használati módjának megismerése
- mozgásgazdag, egészséges életmód megismerése
- természetközeli életmód megismerése
- kihívások leküzdése

Programelemek:
- baranta harcművészet bemutató
- íjászat
- ostorfonás és ostorozás
- botforgatás és faragás
- rovásírás tanulás
- tegez/alkarvédő készítés
- népdaltanulás
- kincskeresés interaktív feladatokkal
- kötélkerti tevékenységek
- túra és tájékozódás

A programot egy ismerkedő, csapatösszerázó műhellyel nyitottuk, az elkövetkező napokat pedig bemelegítő, erőnlétet javító félórás mozgásos tevékenységgel kezdtük, azután következett az előadások és műhelymunkák sorozata, amelyek segítségével a résztvevők mélyebben megismerhették, elsajátíthatták a népi testkultúrát, ami magába foglalta az ostor elkészítését és használatát, a bot elkészítését (kivágás, kifaragás) és botforgatási harci technikákat, a birkózást, illetve botbirkózást, az íjászatot. Ezekben a napokban megismerkedtek őseink életvitelével is: a jurtával és használatával, ki is próbálták egy éjszaka erejéig milyen benne élni; megismerkedtek az íjászok öltözetével, készíthettek maguknak nyílvesszőtegezt vagy tarsolyt. Emellett elsajátították a rovást, minden nap gyakorolták az írást és az olvasást is, esténként pedig táncházba jártak, ahol a néptáncot tanultak és a mindennapoktól eltérő módon szórakozhattak. A tábor során más jellegű kihívásokkal is találkoztak, mint például a sziklamászás, amikor is kipróbálhatták magukat és tágíthatták egyéni határaikat, önbizalmat nyerhettek. 

Mint kiderült a programzáró beszélgetésen, nemcsak a hagyományokról tanultak, hanem jobban megismerték önmagukat, képességeiket, új, értékes barátságokat kötöttek és erősödött az öntudatuk is. Elmondták, hogy a megszerzett tudást fel tudják használni a mindennapjaikban: a birkózás, botforgatás során tanultakat önvédelemre fogják használni, a rovást naplóvezetésre, gyakorolni fogják ezentúl is a népi testkultúrához kötődő tevékenységeket, pl. baranta (ősi magyar harcművészet) vagy íjász csoporthoz való csatlakozás által. A résztvevők elégedetten távoztak a táborból, élményekkel és felszerelésekkel (ostor, bot, tegez/tarsoly) felcsomagolva, készenállva a mindennapok megélésére.

Kapcsolattartó: 
Barabás Tünde
tel: 0365 407 673, tel/fax: 0265 250 939
mobil: 0769 224 290
e-mail: info@outwardbound.ro