EMYLT – ETHNIC MINORITY YOUTH LEADERSHIP TRAINING

Odyssey – Ethnic Minority Youth Leadership Training

„În cazul în care acțiunile tale inspiră și pe alții să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, ești un lider.”
Cuvintele lui John Quincy le-am pus în practică în cadrul unui leadership training care a fost finanțat de către Progamul Tineret în Acţiune al Comisiei Europene. Între 24. Iulie-2. august 2012, 30 de tineri s-au adunat cu scopul de a testa, de a învăța și de a încerca abilitățile lor de leadership și să-şi descopere abilităţile ascunse de conducere.

În Centrul Internaţional de Tineret Outward Bound din Sovata s-au reunit participanți de peste 18 de ani din 7 țări (Ungaria, Franța, Slovacia, România, Ucraina, Republica Moldova, Azerbajian), cei mai mulţi dintre ei aparţinând unei minorități etnice. Acesta a fost unul dintre obiectivele noastre, să adunăm tineri de diferite culturi și bază solcială, oferindu-le astfel o oportunitate de a învăța despre sine şi despre ceilalţi respectiv unul de la celălalt și să capete împreună o experiență de leadership. Deasemenea tinerii au avut posibilitatea de a-şi dezvolta o atitudine pozitivă, proactivă şi aptitudini de leadership, cu ajutorul cărora ulterior tinerii pot să contribuie la dezvolta comunităţii lor şi să devină membrii activi ai societății.

Am avut 10 zile pe care le-am petrecut cu cunoaștere, cu sarcini de rezolvare de probleme, cunoștințele teoretice legate de leadership, o expediție terestră de 3 zile (Munţii Ghiurghiului), o expediţie de 2 zile bicicletă (ruta Sovata Reghin, Sângeorgiu de Mureş) şi canoe (râul Mureş). În cadrul acestor expediţii participanții au avut ocazia să-şi experimenteze în mod practic aptitudinile de leadership şi stilurile de conducere primind feedback atât de la colegi cât şi de la traineri.

Punctul culminant al trainingului a fost când echipa internaţională a fost condusă, într-un mod exemplar, de o fată de 22 de ani aparţinând etniei rome, ceea ce ne-a dovedit că, dacă există şanse egale şi voinţă, chiar şi persoane cu condiţii sociale precare (cum este majoritatea persoanelor aparţinând etniei rome) sunt capabile să presteze lucru de calitate şi pot să-şi asume un post de conducere. Această experienţă a oferit o lecţie inedită atât pentru ceilalţi participanţi cât şi pentru traineri.
Considerăm că cele zece zile pe care tinerii le-au petrecut împreună au fost de ajuns pentru a planta o sămânță în ei, care va fi utilă pentru construirea și gestionarea viitorului lor şi pentru inspirarea celor care îi înconjoară.